Tuinpoorten

Poorten zijn over het algemeen deuren die in het hekwerk worden geplaatst om er een ingang of uitgang mee te creƫren. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk talloze verschillende soorten zijn. Wanneer alleen al naar de varianten voor in de tuin wordt gekeken dan zijn er verschillen in bijvoorbeeld het materiaal en de hoogte. Dit zijn dus allemaal belangrijke factoren die moeten worden meegewogen wanneer een keuze gemaakt moet worden. Het is dus interessant om dit ook eens goed te bekijken. Zo kan een beeld worden gevormd van de mogelijkheden die er zijn.

De hoogte

Niet in alle gevallen hebben poorten een beschermende functie. Soms zijn ze ook gewoon onderdeel van de signaalfunctie van de afscheiding. In dat geval kan ook voor kleine poortjes worden gekozen. Deze zijn minder hoog en hebben vooral een symbolische functie. Ze maken het mogelijk om gemakkelijker de afscheiding te passeren zonder dat er bijvoorbeeld overheen gestapt of overheen geklommen hoeft te worden. Dit is in sommige gevallen bij tuinen het geval, vooral als het om voortuinen gaat wordt dit vaak gekozen. De poort heeft dan vaak ook een meer rechte vorm gekregen.

Voor de sier

Poorten kunnen net als hekwerk ook een sierfunctie hebben. In dat geval is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de hekken. Rond design of veel details zijn dan bijvoorbeeld heel belangrijk voor het hek. Dit hangt vaak ook van het materiaal af. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden die ijzer bieden ten opzichte van hout. Hout is vaak eerder voor de ronde vormen terwijl met ijzer ook allerlei andere vormen en motieven kunnen worden verzorgd. Dit is dan ook wel terug te zien in de kosten die er vaak aan verbonden zijn.