Vogelhuisje maken

Het maken van een mooi vogelhuisje of een nestkastje hoeft niet veel werk te zijn. Het is leuk om samen met je kinderen of kleinkinderen te doen.

De aandachtspunten

Het is belangrijk om hout te gebruiken wat bestendig is tegen het weer. Gebruik beuken hout of eiken hout. Het is ook mogelijk om watervast multiplex hout te gebruiken. Plaats het vogelhuisje minimaal anderhalve meter boven de grond om het tegen katten te beschermen en andere kleine roofdieren. Een vogelhuis kun je het beste aan de noordkant van de boom plaatsen om de regeninval zo minimaal als mogelijk te houden.

Wat heb je nodig?

Om een vogelhuisje voor een koolmeesje te maken heb je de volgende zaken nodig. Het is hierbij mogelijk om uit alle wanden uit een plank te halen van 15 centimeter breed. Het is goed om een plank te kiezen met een dikte van 20 millimeter. Het dak plaats je onder een hoek om ervoor te zorgen dat de regen er gemakkelijk afloopt. De volgende zaken heb je nodig:

  • een achterwand van 38 centimeter lang
  • twee zijwanden van 22 centimeter bij 26 centimeter lang
  • een dakje van 18 centimeter lang of iets langer voor de beste waterafloop
  • een voorzijde van 23 centimeter lang met een invliegopening met een diameter van 32millimeter
  • een bodem van 12 centimeter lang
  • een stokje, eventueel een stokje om voor de opening te plaatsen.
  • houtlijm
  • spijkers
  • schroeven

Zorg voor de juiste vliegopening

De vliegopening is bepalend voor het soort vogel welke er in het hokje zal gaan zitten. Een klein meesje gaat in een vogelhuisje zitten met een opening met een diameter van 32 millimeter. Voor een kauw is het 150 millimeter.

Het op maat zagen van een vogelhuisje

Teken de maten af op de plank en zaag daarna de delen op maat.

De zaagsneden mooi afwerken

Schuur de zaagdelen mooi glad af met een schuurpapier.

De vliegopening boren

Het is goed om de invliegopening 18 centimeter vanaf de onderkant in te boren. Zaag een gat met een diameter van 32 millimeter boor. Om te voorkomen dat het hout gaat splinteren is het slim om een plankje op een plaatje afvalhout te plaatsen. Boor door het plankje heen en ook door het afvalhout. Hierdoor krijg je een mooi en goed resultaat.

De montage van de zijwanden

Monteer de zijwanden op de achterwand met houtlijm elke waterbestendig is. Gebruik wat spijkers of schroeven om ze vast te zetten. Het is goed om de gaten eerst voor te boren om te voorkomen dat het hout gaat splijten. Boor ook de gaten voor het ophangen en bevestigen vast.

De montage van de voorkant

Monteer nu het voorpaneel van het huisje op de zijpanelen vast en gebruik ook hier waterbestendige houtlijm en schroeven of spijkers.

Het dakje plaatsen

Zaag of vijl nu het achterste deel van het dak af onder een hoek van 20 graden. Hierdoor komt het bak mooier op het dakje te liggen en sluit het beter aan op de achterwand.

De dakafwerking

Kies ervoor om een scharnier aan de achterkant van het dak te monteren. Je kunt dan aan de onderkant een extra plank plaatsen. De afmetingen zijn 5 millimeter minder dan de binnenmaten van de voorkant. Plaats nu een stuk dakleer op het dak of wat lood.

De bodemplaat

De onderkant van het vogelhuis voorzie je van een gat van een centimeter doorsnede om het water af te voeren.